Khamis, 19 Januari 2017

Semster 1 - Break

Assalamualaikum wbt gaisss. Aaahh nikmatnyaa berblogging di bilik sendiri. Huhuhu yeyehh ai dah berjaya habiskan sem1 dengan jayanya tempuhi onak duri durian. Heheheh. Sumpah rasa macam baru je habis minggu orientasi tetiba sekarang dah habis sem 1. Dah balik rumah, dah ada dekat rumah dah pun for this semester break. *Tepukan untuk diri sendiri* big applause. yeyehh big applause for whutt ??

Ai nak bagi tepukan dekat diri sendiri. Sebab apa? mestila sebab berjaya lalui sem 1. Setelah bermacam macam dugaan yang mendatang melawati menegur. Huhuu yelaa bukannya senang kita nak hidup sendiri tanpa parents. Dekat uni ni macam macam perangai manusia ada. Malas nak cerita, tapi kesimpulan daripadanya, korang kena pandai pilih kawan. Sebab apa? Sebab daripada kawan la, mencerminkan macam mana perangai kita. Kalau nak kawan dengan manusia2 degil ni boleh, tapi satu je aku pesan, jangan ikut perangai buruk dia. And, belajarlah untuk terima kekurangan setiap orang dan jangan cepat melatah. Berkawan tu biarla ikhlas. So, aku bersyukur sangat sebab dapat kawan kawan yang baik. Roommate yang baik, yang selalu ingatkan solat aku, yang selalu ingatkan aku bila aku terlupa sesuatu. Okayy2 dahh hahaha

Yeyey kedua, sebab berani balik sorang sorang. Yela, dulu nak kemana pimpin tangan ibu abah, bila toleh kiri kanan kalau diorang takde, mula gelabah la apa lah. Tapi sekarang, tangan ni dah tak dipimpin lagi. Tangan ni dah berjaya beli tiket sendiri. Dulu, jalan jalan mesti dengan ibu abah. Sekarang, jalan jalan dengan kawan kawan pulak. Semuanya dah berbeza. Beza sangat. Dulu abah paling risau bila aku nak keluar dengan kawan kawan, sanggup dia hantar kalau nak kemana mana. Hmm. Jujur, aku rasa macam bebas bila dekat uni. Bebas nak kemana mana, tapi dalam kebebasan tu terselit rasa kerinduan. Rindu dengan kerisauan ibu abah. Okayy2 feeling sesedih pulakk. Hahaha aku tak pegi mana mana pun kalau keluar tu. Paling jauh pun, gi mid valley, tu pun naik ktm. Murah sikit and cepat sampai. Sem depan mungkin sampai ioi, jalan tar, sogo semua tu yeyehh hahaha.

Study. Huhuhu ni paling takleh belah. big applause dekat diri sendiri sebab study for final exam. You know what, time es pi yem dulu, ya tuhannn tido awal bangun lambat. study pun malam sebelum paper esoknya. hahaha. Kalini nampak laa sikit strugglenya walupun tak seteragel mana. Gigih jugak laa study anatomy sampai 3 pagi. Wuuu ahahha poyo je padahal senior tak tidur langsung. Tidur kejap kejap je. Ngehhh. Kalau sem depan nih, idok le teman tau, maunye tak tido semalaman. Iyolaa nak kene hadap subjek yang lagi tough. wuuuu poning kepale eden mikiorkan nyew. Eden ni haaa, asik layan drama korea jo. Mike semue jangan la tiru teman. Buruk benor perangai teman. ((Ya Allah bahasa apakah ini)) 

Khamis, 24 November 2016

Lepas SPM

   Mobe on to the next chapter of my life. lepas spm pegi mana? dah tunang ke? eh? eh?! hahahahhaa tah le nak. lepas habis zaman sekolah ni rindu gila babeng. rindu dekat memory yang dah tercipta dengan kawan kawan je laaa. sekolah tu tak rindu sangat pun :D kkk sekarang life dekat uni memang beza sangat dengan life as a high school student yang  setiap masa huhahuha tak hengat donia sampai kena denda lompat katak satu aras.

    Okay, point utama wujudnya entri kali ini adalah untuk menceritakan pengalaman aku selepas spm dan as a uni student life. Ramai kawan kawan even junior sekolah tanya ehhh "kau study mana sekarang" "ambik course ape je" dan aku tau hadek hadek yang akan duduki peperiksaan spm16 pun mesti akan melalui saat saat yang pernah sis lalui, iaitu saat kau kena pilih jalan mana yang akan menentukan masa depan kau. Dah hujung tahun ni mesti hadek hadek akan search course2 and Uni2 yang korang minat kann.

    Lepas spm, sis memang fikir banyak kali jugak lah yang sis taknak sambung di matrik. sebab sis rasa tak mampu nak pickup pembelajaran yang cepat. Jadi sis rasa nak sambung diploma je. Sebab dengan sijil diploma, kau boleh apply kerja and ikut kau lah nk sambung degree or tak. Tapi better kau pegang degree la untuk zaman sekarang ni

   Okayy, masa keputusan UPU keluar, sis dapat tawaran daripada Uni teknikal melaka malaysia (utem) untuk course ICT. Setelah berfikir masak semasak masak lembutnya, sis yang langsung takde basic ICT ni telah menerima tawaran tersebut. Siap  isi borang, ambik gambar background merah lagi. huhuhu. Lepas je dh siap persiapan, tup tup, tiba2 sis dapat tawaran daripada unikl untuk course Medical Assistant. Yeee memang sis ada apply Unikl. Tapi tak sangka pulak dapat course ni. Sis langsung taktahu mengenai course ni. Setelah membuat carian dan research(-_-) sis telah menolak tawaran utem dan menerima tawaran daripada unikl. Sebab apa? Sebab minat sis lebih kepada biology dan semestinya tarikh pendaftarannya selepas raya xD

    Jadi sis di sini nak cerita pasal course yang sis pilih which is Diploma in Medical Assistant ataupun dikenali sebagai Assistant Medical Officer(AMO) di hospital. Sis sekarang study course ni di UniKL Mestech. Course ni baru saja dibuka di sini. Which is mean, sis adalah batch pengambilan ketiga. Since sis baru saja 3 bulan study kat sini, boleh dikatakan masih baru, jadi tak banyak lah pengalaman.

Okay first, subjek. Antara subjek yang korang akan belajar masa sem 1 ni, of course Anatomy&Physiology which is antara subjek terfavorite sis. Bioscience. subjek ni mcm more to chemist la. Microbiology&Parasitology. More about bacteria and penyakit2. Behavioral Science, Professional Development, English, Entrepreneurship, Pengajian Malaysia and Amalan islam. Mesti korang pelik kan kenapa kena belajar entrepreneurship. hahahaa sebab sis pun tak faham sampai sekarang >.<

  Medical Assistant di Mestech ni course yang special, haaaa. sebabnya korang hanya akan ada di mestech dan menikmati suasananya yang indah hanya setahun lebih sahaja, lagi setahun lebih korang dah akan ada di ward untuk menjalani praktikal. Seronok bukan? hahaha. Senior first batch pun sekarang dah praktikal di Melaka and selangor. Korang jangan risau, sebabnya korang tak perlu untuk menyewa di luar sebab student2 DMA akan diberi keistimewaan untuk tinggal di hostel sehingga praktikal. Hanya student DMA okay. yang lain nooo. Jadi korang perlu rasa bertuah. hehehee.

  Next, MA dekat mestech jugak dipantau oleh board ataupun lembaga MA sendiri. Korang perlu lepas carry mark yang diwajibkan. kalau tak, korang tak boleh ambik final. Even soalan final exam pun akan dipantau. Means lecturer pun tak tau soalan mana yang akan keluar berdasarkan soalan yang diorang buat. See, maksudnya baguslah kalau result korang dipantau. takde la korang memain sangat. takde la lagha sangat. lagha, laghaaa. huhuhu. 70% markah akan diambil untuk final and 30% akan diambil masa korang buat essaimen, tutorial, test, etc.

  Okay, sekarang pun musim tengah jawab test. Maka dengan itu, sis ingin mengundur diri dulu. huhuhu. Sis merajinkan diri update khas untuk korang :P

Rabu, 3 Ogos 2016

2015 : SENIOR YEAR PART II

          Part II babeh. Ya Allah kejapnya masa berlalu berjalan berlari tetiba dah melangkah ke alam universti. hukhuk. Entry kalini nak post gambar sepanjang bergelar high school student. Ya Allah rindunyaaa jaman sekolah dulu. gelak ketawa gossip ponteng tuisyen. emmm emmmm.



BBQ NIGHT EVENT

       BBQ night event adalah event yang telah mencapai kata sepakat dengan jayanya walaupun pada mulanya ada yang bergaduh benda benda kecil tapi aku bangga aaa dengan kesepakatan kelas 5 sains sebab event ni berlangsung dengan penuh gilang gemilang. ehehehk. thank you kepada tuan rumah mr odan sebab kalau tak, event ni mungkin tak akan jadi dengan jayanya. event ni aku takkan lupa sampai bila bila. hahaha i kennot lupa aaa how we main bungapi like budak budak main mercun laaa. and lepastu kita pergi ekspo hahahaha acah mcm orang besar keluar malam malam :D




sesi bakar membakar serah kat budak laki




dap emmm 



makan makan jugak, bergambar tu penting




Mama Ros pun datang event ni. tak lupa cg raihan & cg hilmi




lepas makannn



kanak kanak riang main bungapi


the end of bbq night event.

**************************************************************************




Jamuan akhir tahun 2015


   tak silap aku ni event paling last ahh rasanya berberapa hari je sebelum spm. Ya Allah rindunyaa. bila kita susun kerusi buat bulatan kelas meja sebelah pun tiru kita hahahaha. kkk aku rindu weh. kita takde pun puak puak. even gossip budak laki pun boleh join. how  i miss you guys so damn much :/





sis gangster kawasan




dengan kakak kakak hot




i love you guys to the moon & back




& last from us.


i will miss you guys and love you to the moon & back


sincerely,
datin xD

Selasa, 8 Disember 2015

2015 : SENIOR YEAR


                         Hamboih tajuk dah mcm novel bersiri pulak. Akekee. Setelah lama menyepi, kini aku kembali. Lihatlah... lihatlah dunia. Emmm iklan sat. Okay, tahun ni adalah tahun yg bermakna bagi aku. why? Bcs, tahun ni adalah tahun terakhir aku bergelar sebagai seorang pelajar sekolah. Berhadapan dengan orang2 yang macam2 kerenah dan ragam.Yaaa, tahun terakhir beli baju, beg, kasut sekolah. Emmm sedih. Jadi, wujudnya entri kali ini adalah untuk menceritakan pengalaman and moment yg dah berlaku sepanjang bersama classmates dan rakan2 tercinta. *muntah pelangi. Akekeee jkjk. Banyak perkara yang berlaku dan tak pernah terlintas di fikiran aku. Serious beb, hampa pun mesti tak percaya. Aku lagi laaaa. Aaaaaaaaaa. >.< hampa means korang, uolls not mengecewakan. Akekee. #learnutagha

                       So as always setiap tahun aku main chess wakil sekolah then wakil daerah. Tak pernah pun wakil Negeri dan memang tak pernah bercita-cita nak pergi melepasi fasa yg lebih tinggi. Yeaaa, cause i know who i am. Ramai lagi yg better. So bagi aku kisah tahun ni pasal chess agak poyo, penuh dengan drama, acah2 banyak halangan. Yelaaaa, siapa sangka dapat no 5 daerah boleh go ke peringkat kebangsaan. Allaaa, jangan la cakap aku poyo dan riak. huhuu. Masa peringkat daerah, mmg permainan agak lame. Tak meningkat langsung prestasi.Dan secara jujurnya aku main2. Aku taktau kenapa. Tapi aku still main jugak laa sebab pada awalnya, aku sorang jaa wakil kelas 5sn and diorang semua yg lain kelas sama. Jadi aku rasa mcm, why me? Pastu bincang punya bincang tarik sorang budak kelas aku. Barulah rasa semangat sikittt. Akekee

                     Tibanya hari perlawanan bermula, and as always selalu diadakan di al falah. Dapatlah jumpa kawan2 yg dh kenal. Yelaaa, asal chess ja menghadap muka diorang aka org yg sama dan boleh dikatakan compete each other jela. dah kenal sangat muka2 player chess daerah kerian. Hahaa. Ada yg dah kenal since sch rendah. Mana perangai yg gila2 masuk ayaq tu memang ibarat kita kawan selamanya yee. ukhukk.. From the other side, chess ni buat kita jumpak dan kenal dgn ramai org laa. Contohnya masa game, player 1 teguq player 2. Hi, sch mana? Form berapa?. Mesti punya aaa org yg terlebih peramah ni tanya. kekadang sembang sbb nak psycho orang. So, dari situ bleh kenal each other. Aku pun tak ingat cemana boleh kenal player2 sch lain sampai lepas habis game mesti berkumpul seri perak, seri kurau, panglima, smai. Sembang kencang aaa. Dah jadi mcm geng xD hahaaa.  Jadi conclusionnya, terjalinnya ukhuwah sesama manusia :) Nih dah melencong ke Paris dah ni. HAHAA. Ok, main punya main, dapat no5 dan mewakili daerah kerian ke peringkat negeri. Memang tak sangka sebab aku main mcm apa lagi. Tapi tetap bersyukur dan husnuzon mungkin ada hikmahnya.

                 Yeaaaaa, setelah mengharungi stage pertama, akeekee, pergi ke peringkat negeri di KKTM Lenggong. First, wakil sch aku  U18 hanya 3 org ja dpt pergi. Tetiba seseorang menarik diri dan budak sch aku dapat pergi. Dialah yg jadi geng aku. Gila2 masuk ayaq jugak. Sebilik dengan dia. Her name is Una. Yeayyyy. Kitorang player2 chess dapat merasmikan KKTM lenggong sebab once that time kktm tak dibuka lagi. Risau jugak tempat baru ni kan. Ada satu malam, semua player kena pergi surau yg terletak nun jauh disana dari asrama. yang uzur ni tinggal la kat asrama and ada setengah baca kat bilik kosong ramai2. Nak dijadikan cerita daerah kami ada sorang player cina perempuan U18. Cikgu mmg bekalkan maggi untuk kami. Jadi, si budak cina ni ajak teman dia pegi bilik cikgu nak isi air panas. Tetiba masa tgh sembang bunyi orang ketuk tingkap bilik. Dah le masa tu hujan renyai2. Bunyi mcm something terlanggar tingkap.Aku mmg dah muka lain mcm je. yelaaa, kami duduk tingkat 3 kott. sapa je yg nk ketuk tingkap.pastu aku tgk muka budak tu, budak tu tengok muka aku. Kecut perut gak ahh time tu dah la dgn chinese. Then tiba2 dia bercakap lalu memecahkan kesunyian malam yg krikk2 tadi. Katanya "mungkin angin" and i was like hmmmm. diam je dan dlm hati aku nak je tinggal dia dlm bilik tuh tapi aku buat2 steady jaa. Hahaaa. Ni memang pengalaman yg aku takleh lupa sampai bila2 aaa.


              Okay, tiba2 aku dapat tau aku lepas ke arena pemenang lepas habis 6 round kot rasanya. And i was like wth aku lepassss?? akuuu? seriousss?? >.< and apa yg aku fikir mmg aku akan kalah kesemua round di arena pemenang. tapi serious aku taktau semangat apa yg meresap dalam diri aku masa tu. Memang aku main sungguh2. Aku serious. Sampaikan aku pernah jadi org terakhir habis main. Masatu mmg arbiter dgn team aku asik usha and tengok2 laa. Hahaaa. Pressure dia tinggi bila kau jadi orang last main. Aku sendiri tak percaya. Bak kata Shaura, keajaiban. Bila orang tanya, aku cakap keajaiban. Pernah lawan dgn budak kinta, indian girl. Katanya dia hebat sampaikan kawan aku kalah lawan dgn dia. *kawan aku budak kinta jugak. Aku pun mcm tak percaya dia resign lawan dgn aku. Masatu aku mmg fikir dalam2 ahhh. Semangat yg meresap dalam diri aku mmg betul2 beri keajaiban ah. Then lepas habis main, round last aku menang. Masa round last tu teragak agak jugak kalau menang dpt pegi ke kebangsaan ka. Aku mcm serba salah. Nak main bg menang ke tak. Alhamdulillah aku menang. Lepas je keluar dewan team aku semua cakap aku boleh pergi. Pastu sorang budak kinta kawan aku tadi cakap tahniah. And i was like -.-. kalau boleh tknaakk.

       Okay,habis round balik asrama nak kemas barang dan siap cepat sebab penyampaian hadiah dah nak mula. Aku dgn yakinnya bawak semua beg keluar. Then acara bermula, diumumkan aku dapat tempat keenam peringkat negeri. unexpected. unbelieved. Nak nangesss. Aku pikir balik, mungkin semua yang berlaku ni ada hikmahnya. Mungkin Allah nak bagi aku ganjaran selepas bertahun2 main chess. Rasanya 7 tahun aa. Alhamduillah dipenghujungnya, aku diberi ganjaran yang amat bermakna. Aku yakin, Allah dah tentukan semuanya. Lepas aku dpt tahu aku ke arena pemenang, aku cuma berdoa yg kalau aku menang tu terbaik untuk aku, aku terima. sebaliknya, kalau aku kalah aku terima dan redha. mungkin itu jugak yg terbaik untuk aku. Jadi, aku menang. Alhamdulillah :)


GIRLS U18 KERIAN CHESS TEAM




GIRLS ONLY. TEAM KERIAN


     Sebenarnya, story behind semangat yang tiba2 meresap dalam diri aku, mcm mana aku tiba2 boleh fkir dalam2 masa main, aku fokus, semua tu sebab parents aku. Aku igt lagi. Aku mmg berat hati nak pergi Lenggong. Sebab masa tu ayah aku operation. Aku cakap kt ibu, aku nak tarik diri. Ibu aku marah. Dia suruh pegi jugak. So the day before pergi lenggong, pegi tgk ayah aku kt Hosp Pulau Pinang. Time tu aku ckp nk tarik diri. Ayah aku tak sedar lagi time tu sbb baru lepas operate. Masa nk balik, aku tgk ayah aku dgn mak aku. Aku pikir. Takkan aku nak hampakan diorang. Diorang mesti harapkan sesuatu dan doa untuk aku. bertahun aku main. Kalini, tahun ni, mmg rasa something. Aku bersyukur jugaklah, aku sepatutnya serious dari awal lagi.  So, habislah cerita sampai peringkat negeri. Oh yaaaa, sebenarnya aku tertinggal bantal kat kktm lenggong gais!! hukhukk. Diorang cakap aku terlalu eksaited sampai tertinggal bantal. Takpe laaa... semua tu kenangan. Uhuks! Boleh tak nak sambung lagi... peringkat kebangsaaaann. ok next!

 ************************************************


       Tibalah harinya perlawanan peringkat kebangsaan yg diadakan nun dekat dgn negeri perak. huhuu. Pulau Pinang jer! Ko tahu tak last last year Sabah and Sarawak. I was like kenapa aku tk pegi tahun lepas. uahaahaa. Boleh laa pi naik flight xD. Sepanjang sesi latihan enjoy la jugak. secara jujurnya aku tak rasa terasing sgt. Diorang pun mcm gila2 jugak. Dapat la kenal each other xD. Masa latihan buat kat hilir perak, ckg ada bawak pegi keluar jugak. Main bowling, pastu pegi tempat apa entah tktau nama ala2 wang kelian. Rasanya entri ni dah terlalu panjang jadi aku letak gambar jea. xoxo


Bowling with them










Singgah Bukit Bendera. Biasa laa ta pernah pi kebangsaan tu yg bawak baju formal ja. Akekee




The day! First day arrived. Dengar taklimat  >.< Me, Najwa, Izzah, Syifa




Batu Feringghi after the last round



Yaaa finally oh i miss my bed




US. PERAK CHESS TEAM


Setelah berkampung selama 9 hari bersama mereka. Yeaa, i will miss them esp si syed. Banyak celoteh dia. Hahaaa. Terjalin lagi ukhuwah sesam kita. Dapat jugak kenal ore nogori laing. Huhu



 
HUHUUU. OK BYE :)